Auckland Castle

Auckland Castle Gallery/Museum

SMA were shortlisted with Donald Insall Associates to prepare a design for the re-use of Auckland Castle as an art gallery for religious 16th Century painting and a museum setting out the history of faith in the British Isles. The concept involved the creation of a new building below a tilted lawn that would contain the new galleries.

Artists House Gallery

Value: £200,000
Client: Lady Bessborough
Construction: 2000 – 2001
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

The Artists House is an addition to the Roche Court Gallery where art can be displayed in a domestic context. It is an idealised living environment, which will in truth be rarely used for actual accommodation although it provides amenities for visitors. The house is located to make a new courtyard behind the listed house. The courts and house will be used for the display of sculpture, paintings and drawings. Click here to visit The New Art Centre Roche Court website.

Gallery in South London

The project involved the creation of a 35,000sq.ft. underground gallery set within the garden of a substantial modern house in south London.

The space was lit by large ‘lawn level’ skylights. Natural materials are adopted with plaster walls and microscreed floors.

Jerwood Sculpture Gallery

Value: withheld
Client: withheld
Construction: June 2008
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

The Gallery is formed within a stable building within the Grade 1 listed Ragley Hall. The stables have been left intact but ‘blacked out’ to leave the plinths and sculpture in sharp contrast. Central to the space is a substantial set of mirrors set within a floating ceiling cloud. These allow visitors to view specific works whilst being part of the overall space.

Roche Court Glass Cube

Value: £withheld
Client: withheld
Construction: May 2008

A simple and effective solution to quite a complex brief, adding a cubic space to allow the kitchen to expand and create a new dining room to the rear of the main house. The New Art Centre has become renowned for its generous weekend exhibition openings that provide lunch for the three or four hundred guests – many of them travelling from London on chartered buses. It became vital to make the existing kitchen more efficient so a glazed ‘dining cube’ was added within the courtyard.

The cube is particularly elegant as the glass glides past the rendered frame of the building, making it appear as though there is no glass and the inside/outside sensation is maximised. The signature tall timber doors are oak with visible bracing and the floor is rendered. The roof is largely glass. The glass walls appear to rise out of flint filed channels.

Click here to visit The New Art Centre Roche Court website.

Roche Court Sculpture Gallery

Value: £100,000
Client: Lady Bessborough
Construction: 1998
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

Commissioned when Madeleine Ponsonby, Countess of Bessborough decided to move her London Gallery to her family home, this sculpture gallery links the main house and the orangery along an existing garden wall. It was conceived as a seamless connection not only between these two buildings but also between inside and out, allowing a clear dialogue between garden sculpture and gallery sculpture.

The project was awarded the RIBA Stephen Lawrence Award in 1999 as well as AIA, Civic Trust, RFAC building of the year and Aluminium Commendations. Click here to visit The New Art Centre Roche Court website.

 

 

St. James Gallery

The client – the owner of the Westwell Barn project – has been an art dealer and consultant since 1969. Originally located on Bruton Street, the new gallery and offices are now located on the first floor of a fine Victorian building at the top of St James’s Street.

Thomas Gibson specialises in Impressionist and international contemporary paintings, with artists including Frank Aurbach, Francis Bacon and Peter Blake. To visually soften the spaces a series of screens run along all external walls reducing the different sized window openings to a soft translucent glow. The brief asked for a painting gallery, private viewing room, director’s studios and offices. Many interior details are customised – doors, wide plank floor and lighting coves. The intention being to transform what was a standard office floor into a rather fabulous space with residential character.

Windmill Hill

Value: withheld
Client: The Alice Trust
Construction: June 2009 – April 2011
Stephen Marshall Architects Project

The project called for the creation of an archive building for the Rothschild family archive, an associated reading room with archivists’ offices and an office building occupied by various charities.

The building is on the site of a previous dairy farm and the farmhouse from this use remains. This former agricultural use and the very fine views were the two main drivers of the design in terms of detail and layout.

The intention was very much to form a contemplative place with its own garden.

Materials are simple and oak is used throughout both for the reading room grid-shell structure and for the furniture that was made to the architects design.