Sloane Street, London

SLOANE STREET, LONDON

This project involves the re-planning and partial remodeling of a substantial 1890s block on the Knightsbridge Estate. Elevations will generally be retained but additional space is formed at upper levels. Existing underground station entrances will be repositioned to open up large retail frontages. These enlarged retail spaces will sit behind whole individual elevations within the block giving a clearer rhythm and pattern of use. Apartments are at upper levels which, in addition, will include a roof-top restaurant and garden terraces looking out to West London.

Green Street House, London

The existing house was originally designed in 1896 by Sydney R. J. Smith, also the architect for Tate Britain. The house had been lived in by several prominent families culminating in Queen Mary occupying the property in 1931. Home to the Brazilian Embassy for many years, the house has been acquired by a prominent Middle Eastern family who are looking to create a new London Home. 

The approach taken is to carefully restore the main body of the house and replace a more recent side addition with a series of spaces that will be highly contemporary and will form a striking contrast to the original historic house. Part of the strategy is to create a continuous double-height vertical garden that will provide a visually remarkable backdrop to life in this new home.

Keeling House

Value: £4m
Client: Lincoln Holdings
Construction: 1999 – 2000
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

Originally designed by Sir Denys Lasdun, this tower block was built in 1959 as 64 low-cost stacked maisonettes for Tower Hamlets Council. The main problem with the project like so many of its era was access. The lift was completely external and could be approached from any corner of the site. For this reason the ground level and lift entrance was open to strangers and vandals and was not a pleasant setting for an unusual building. As well as updating the flats, we provided a new design for the landscaping and entrance lobby. All flats are sold and inhabited. The scheme was awarded a RIBA award in 2002.

 

 

Royal Academy of Music

Value: Withheld
Client: Royal Academy of Music
Construction: 2009

The present main building of the Royal Academy of Music on London’s busy Marylebone Road was a century old in 2012, designed by Sir Ernest George and Alfred Yeates. The brief was to undo the muddle of a century’s modifications and clarify signage and circulation and provide a civilised atmosphere.

A radical decision was made to reinstate the original interior of 1912 which would also improve the setting and visibility of a series of fascinating mural paintings, located in apses on the marble walls below the vaulted ceiling.

Symmetry was reinstated in the plan of the whole entrance space – making clear routes from the main doors between two new reception desks. The decision to reinstate a mosaic floor to the original design and install new onyx light fittings helped considerably to harmonise the period flavour of the space with the colour palette of the murals. Heavy aluminium entrance doors were removed and replaced by frameless glass
doors which help to emphasise the quality of the heraldic wrought-iron screen and reveal views of the mature plane trees.

Magna Carta Salisbury

Value: n/a
Client: n/a
Construction: n/a
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

One of the four surviving original copies of Magna Carta of 1215 was until recently housed highly inappropriately in the cloister gift shop of Salisbury Cathedral. A limited competition was held in 2000 to design a dedicated gallery, on a sensitive southern site, to show the manuscript with interpretative materials and facilities for visitors. The competition initially attracted over 80 entries and Marshall was included in an impressive final short list that included Daniel Libeskind and David Chipperfield. But the cathedral authorities failed to agree on a winning design and abandoned the competition.

The Marshall proposal was probably the most radical and yet simple in concept. Underground visitor facilities were to be created beneath a ‘lake’ of reflective glass. This ensured that the famous views of the cathedral were uninterrupted. A small pavilion was proposed to house Magna Carta and the grassy ramped access implied a sense of the green spaces of Runnymede.

Somerset House

Value: withheld
Client: withheld
Construction: competition entry
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

This project called for the formation of a new platform for the creative arts in central London. The concept involved the reinstatement of the historic West Street giving access to the riverside terrace with magnificent views out to the River Thames.

Appleton Pool House

Value: withheld
Client: withheld
Construction: Completion July 2012

The house is described by the authoritative Sir Nikolaus Pevsner as ‘an amazing survival’, dates from the early twelfth century and is still occupied. Additions were made in the Elizabethan and Georgian periods and there is a fine garden and a moat. The addition of a pool house in such a sensitive setting had its challenges to be a good neighbour to such a rare medieval survival.

Three of the elevations are scarcely visible from the house and some of the detailing borrows details from the local cottage vernacular. But the fourth elevation overlooking the pool consists of eight tall pivoting oak doors that open the internal space to the pool. The ceiling of this space is similar to the roof of the gallery at Roche Court – an aluminium wing with nose cone. There is clearly a case for contrast, not just an architectural one but also the acute difference between the sybaritic pool life and the enclosed privacy of the medieval manor house.