House on the Blenheim Estate

HOUSE ON THE BLENHEIM ESTATE

A Roman Road passes to the north of the site, located off theGreat Avenueon the Blenheim Palace Estate. A weekend house for a family with young children, the principle rooms look north through a clearing in the existing alder copse, giving views to the Memorial Monument and the Vanbrugh Palace to the north.

This dramatic new view within the Capability Brown landscape is screened when approaching the house by car or on foot. Only on entering the main spaces does the view unfold. The simple roof forms sit within the historic landscape but include detailed zinc panels and frameless glass that mark the building out as being clearly of the twentyfirst century.

West Tytherley House

Value: withheld
Client: withheld
Construction: March 2016

Stephen Marshall Architects Project

HOUSE AT WEST TYTHERLEY, SALISBURY

An extension to a very pretty cottage at West Tytherley near Roche Court, Wiltshire. The owners were aware of the work at the New Art Centre and asked the architect to add two floors with a new bedroom above a large open space for kitchen/dining. The clients, both in the film/TV business, asked for a modern space with maximum views out to the very fine beech wood to the north.

A structural system was developed forming one large cantilever and glass corner that visually brings the garden and woods into the new space. In sharp contrast to the traditional Victorian detailing of the original cottage, the new space is formed from glass, ledged and braced oak, and folded aluminium sheet.

Quarry House in Sevenoaks

Value: withheld
Client: Mr. Nick Roberts
Construction: May, 2006
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

An extraordinary opportunity presented itself to the purchasers of a house in Sevenoaks when they realised the potential of the disused limestone quarry that was adjacent to the back garden of their own house. The level garden provided the site for the ground floor living areas and the steep former quarry allowed for three levels of bedrooms and bathrooms to step down into the excavated quarry workings.

From the mature garden the new house with its curved zinc roof seems fairly low key, but internally it has generous living space. The stepped and terraced bedroom block is clad in oak louvres.

Much of the detailing of the house was carried out by the owner as a self-build exercise and so the architect’s detailed design role was limited. But the parameters of volume and external finishes as proposed by the architect were followed to produce a unique family house.

Caro House

House for Sir Anthony Caro

This project involved the extension to the main house that had been converted to drawings prepared by Alison and Peter Smithson some four decades ago. The design proposed a simple glazed box and terrace that allowed improved access to the garden and made an extension that enjoys maximum sunshine

Chateau Engelain

Value: withheld
Client: withheld
Construction: 2010 – 2013

This project involves the complete remodelling of a fortified farmhouse in substantial grounds.

The exterior of the building has been renovated traditionally with the exception of a concrete plinth that is the continuation of the ground floor interior.

The interior of the building had been very badly remodelled in the early 1990’s and the decision was taken to remove this work in its entirety.

The new interior concept, keeps the random rubble exterior walls exposed with large linen curtains over windows. The interior walls forming stairs and fireplaces etc are made from white plaster walls. The floor is finished in screed. A restaurant was formed in one of the outhouses with a large shaded garden terrace.

House in North London

Value: £200k
Client: withheld
Construction: March 2001

This is a typical Camden Town house built in 1824, with a long and completely open view at the rear along the extensive back gardens of the two adjacent streets. The house is double-fronted and 7m wide but shallow, only 4m deep. From the front the house still has the London doll’s house appearance but it has been radically altered inside.

Removing a floor and altering the internal levels and lowering the back garden has created a large focal room and a continuous level of interior and garden. Between this large room and the garden, four large pivoting glass doors allow the outside and inside spaces to flow together.

By employing the relatively simple device of using the same finishes externally and internally the whole space reads as one – especially when lit by ground up-lighters at night. Marble floors extend into the garden and the courtyard walls have the same rendered finish as the interior walls.

Dulwich House

Value: withheld
Client: withheld
Construction: August 2008

Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

This is a rare site to find in a London suburb. A turning off College Road in Dulwich opposite the Art Gallery leads to a private lane which is a quarter of a mile long running parallel to Dulwich Park. All is green and peaceful with mature trees and fine views.

The basic idea is that the two houses should read as one house in a mature landscape, linked by a dramatic ‘gull’s wing’ roof. The shared arrival court at the end of the lane adds to the sense of a unified place and the absence of fences makes the landscape a visual unity.

Each house has a full-height three-storey glazed atrium crossed by bridge links allowing full enjoyment of the views of the mature landscape. The simple palette of materials – glass, timber, limestone and grey bricks – makes the houses look quietly dignified. They are also on a generous scale – 5,000 square feet per house and each one has its own indoor pool.

Fitzaland Road

The owner of this house was familiar with the development of Windmill Hill and wanted
to renovate a suburban ‘Arts and Crafts’ style house and add an office/library in a highly contemporary manner, which is clearly influenced by the Reading Room at Windmill Hill. The loft space is converted to provide extra bedrooms and the refurbishment of the house is neutral but in keeping with the craft tradition, while the extension is a deliberate contrast.

The office forms an angled space with glass external walls that lead the eye into the garden which is simply planted, mainly lawn and trees. The timber rear wall and roof have the same deep coffers in light oak with the wall used as a library and for office storage. The room has a wonderful studious atmosphere with a limestone floor and a timber platform for the office area. The most striking element is the apparently cantilevered roof and the sense of a well furnished room that is utterly fit for purpose.

House in Italy

The house is set within a mature olive grove with views in all directions. To the south is the historic town of Citta Della Pieve with its fantastic brick towers. To the north are open views to a distant lake. The project involved reforming the interior spaces of the main house and creating guest accommodation in the outbuildings

The main house was re-planned with courtyards and a glazed entrance. A concrete tray was formed around the perimeter of the house with the addition of a contemporary pergola. The owner, one of Britain’s best known and successful designers played a major part in what was a highly creative and enjoyable collaboration between architect, landscape architect, and interior designer. The house is set within extensive grounds, which have been set out to a design by Arne Maynard.

House at Carrot Hill

Value: Withheld
Client: Withheld
Construction: 2014-

A new house for a couple with a large young family, located within the historic Spargrove Estate. The house replaces a smaller house and outbuildings already on the site.

The plan takes the form of a long barn on two levels from which projects the family kitchen with the master bedroom above. The barn element is positioned within the tree belt on Spargrove Lane but the projecting pavilion will have magificent views down the valley.

A “cultivated” garden is set within the rubble walled courtyard. The barn wing is formed from local fieldstone and the pavilion is formed from oak. Interiors are simple and are well lit by skylights above. Phase 2 involves a pool house and tennis court.