Borough Triangle Southwark

BOROUGH TRIANGLE, SOUTHWARK, LONDON

This major residential-led mixed-use scheme is for one of the last remaining development sites on the south side of the River Thames set within the Elephant and Castle Opportunity Area. The site currently has a range of uses and it is intended that many of these will be included in the completed scheme.

The project, for Peabody, will provide a new headquarters building for the Trust at the ‘sharp’ end of the site with a substantial quantity of affordable and private accommodation, set round a generous garden. The intention throughout the design process has been to create a community, both living and working, that will fit well within this area of London. The project is currently in for planning.

Bermondsey Square

Value: £28.5m
Client: Igloo Regeneration
Construction: mid-2004
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

A first-rate example of effective and good looking urban regeneration, Bermondsey Square is a new focus for an old area that was neglected and run down. It is truly a mixed development – with the New Caledonian Antiques Market as a regular focus. The developer, Igloo Regeneration, requested apartments, offices, a 100-room hotel, offices, a cinema (and facilities for outdoor projection), shops, restaurants and bars.

The Marshall approach takes the three main buildings around the perimeter with the tallest corner tower on the most prominent part of the site on Tower Bridge Road. To avoid a sea of lamp-posts, the square with its market stalls is lit by suspended pantagraph lighting which, ‘reduces the sky ceiling’.

A carefully located opening between buildings gives a view of the spire of the church of St Mary Magdalene. Cladding varies on the street sides – timber and metal – while on the inside of the square it is more uniform with monoflex artwork.

Bermondsey Street

Value: £40m
Client: Haysboro Limited
Construction: mid-2009
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

This scheme comprises 189 flats of varying tenure above ground and basement commercial spaces of 55,000 sq.ft. The new buildigns sit within the Bermondsey Street conservation area and respond to the medieval grain of the surrounding area by forming new street side buildings which allow access to the heart of the site and two interlinked public squares. The street elevations are broken down into elements formed in brick, render and zinc in order to respond to the conservation area setting. Within the courtyards the facades are given a more contemporary treatment with timber cladding and a central building formed by a grid of corten steel.

Corsham Street

Value: £30m
Client: Scape
Construction: Spring 2013

The architects have completed Scape Shoreditch,
a multi-use building, comprising student residential accommodation and commercial space, near east London’s
Old Street roundabout. The project is very much a collaboration, with interiors by Ab Rogers Design. The building contains 570 student studios with common rooms, a gym and communal kitchen/dining areas as well as 5,000 square metres of flexible space on the ground and first doors that can be used for either teaching or commercial purposes. The initial users have been ‘Silicon Roundabout’ start-up businesses.

The architects explored a number of plan diagrams, each providing a new public area. The selected option placed this open space at the western end of the site, adjacent to the hotel and facing towards Old Street. The building
takes the form of two continuous parallel blocks with setbacks at the fifth and sixth floors. Above this height rise four parallel, white-clad pavilions that represent continuations of the internal ‘street’ elevations. The tallest pavilion, rising to ten storeys, cantilevers out at the south-west corner to mark the new public realm.

Eastbourne Terrace

Value: £27 million
Client: Land Securities
Construction: on hold

The site, opposite Paddington Station, is part of a group of commercial buildings. The existing sixteen-storey commercial building will be taken back to the frame and re-fitted and clad as an affordable residential tower. Bays are being added to improve room standards and to give “dual views”. Cladding will be formed in glass bands to create a web that wraps over the childrens play area at the top of the building.

Gainsborough Studios

Value: £38m
Client: Lincoln Holding Plc.
Construction: 2001 – 2002
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

The site for this residential and office development is on the Grand Union Canal on the New North Road which was formerly occupied by brick warehouses – some of which housed the Gainsborough film studios where Alfred Hitchcock made his early films. Developer Keith Meehan purchased the site and proposed 330 apartments, employment space and retail with some film studio space.

The buildings wrap around the edge of the site allowing a large courtyard where there is a huge Corten bust of Hitchcock by the sculptor Antony Donaldson. The lower canalside block is self-contained and timber-clad and
houses the offices of Stephen Marshall Architect on the ground
floor with pleasing views of the canal. The whole site is a model
use of an urban site – open for public access, improving the view
from the park and the canal, and well detailed with a water feature
at the entrance and a bold use of public sculpture by Antony
Donaldson which has become a London landmark.

Gallions Reach

Value: withheld
Client: London-Wide Initiative
Construction: May 2008
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

The Gallions Reach project involves both the design of 300 homes with a courtyard together with a new park and landscaped gardens. The keep the scale of townscape down to 7-8 stories, the higher tower elements are ‘planted’ – i.e. they grow out of the lower rise perimeter building. All excavation will be kept on site and formed as hills.

London Road

Value: £31m
Client: Berkeley First Limited
Construction: November 2007
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

This apartment building is formed with a south-facing courtyard. A shoulder is formed at sixth floor level above which the building is clad in timber panels. Brick is used to tie the building into the existing context. Densely planted roof terraces are used extensively, all with easy access for residents.

Nile Street

Value: £17m
Client: Peabody Trust Limited
Construction: mid-2004
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

Peabody Trust in recent years have revived their commitment to high-quality architecture while continuing to take on difficult sites and complex tenures. Nile Street is a very high density scheme for 200 flats, and following in some ways the Gainsborough example, has one high element positioned prominently with the remainder wrapping around the site’s perimeter.

All the balconies oversail the façades allowing the maximum internal accommodation. The striking use of patinated copper cladding cassettes on the street elevations is very effective. There is a vigour especially where it is used on the triangular balconies emphasising their projectile qualities. In contrast the internal courtyard façades are timber and the garden is designed as a Zen water garden planted with birch trees. There are also densely planted roof terraces with purpose designed furniture and screens.

Paddington Walk

Value: £42m
Client: Chelsfield Plc.
Construction: 2001 – 2003
Munkenbeck+Marshall project, Stephen Marshall Partner in charge

The major development of the area around the Grand Union Canal in Paddington south of the elevated Westway has been in progress since 1998 when the Paddington Waterside Partnership was formed. Over £2 billion has been invested in major office development and some residential and this scheme for Chelsfield plc provides 311 flats on a long thin site on the road leading to the corporate HQ of Marks and Spencer and Orange telecommunications.

A diagram of linked pavilions not unlike Wharf Road was developed with landscaping between them. The heights vary between 12 and 18 storeys with angled glass elevations and curved balconies. Pools of water have to be crossed on long gang planks which makes arriving and leaving an agreeable experience in this somewhat sterile area of new commercial development.