Southend Student Housing

Value: withheld
Client: Hollybrook Homes
Construction: November 2008 – September 2010

The project involves the construction of 560 student rooms, ground level retail/restaurant space and the formation of an underground parking garage for 300 cars.

Central to the project is the idea of forming a new place in Southend. The site is situated at a major shopping position, beyond which the town lowers in scale. The new University Square marks this change with a clock tower and strong visual image.

Students enter via a triangular opening on Queen Street and rise up to podium level where access is gained to the cluster flats. The podium is landscaped and is the garden of the project.

The building is clad in a Trespa fabric design varying in colour depending on site orientation.